Om Rasen

Rasens uppkomst

Den Sibiriska kattrasen uppkom genom att Ryska immigranter tog med sig katter när de flyttade till Sibirien på 1700-talet. Det Sibiriska klimatet är väldigt hårt och det var svårt för de korthåriga katterna att vistas utomhus under vintern, så småningom parade sig deras katter med vildkatter från Sibirien. På så sätt kom den sibiriska kattrasen till. Detta är en naturlig utvecklad ras. 

Katterna fick lång, tjock och vattenavstötande päls. Allt för att klara av det kalla klimatet. Den sibiriska katten är även känd för att vara en bra jägare. Den Sibiriska katten har mycket bra resistens mot infektionssjukdomar. Dessutom är den mycket självständig, stolt och vacker. Den Sibiriska katten har ett mycket högt intellekt och de har alla en egen personlighet. Till Sverige kom de första katterna år 2000.

Rasstandard

Allmänt

Den Sibiriska katten är en Mycket stor och kompakt katt, massiv, tung. Honor väger 3,5-5 kg, hanar 6 – 10 kg. Pannan är bred, Nosen är bred och medium lång och huvudet är mer rundat än hos norsk skogkatt.

Huvudet

Stort, lite längre än brett, mjukt rundade konturer. Bred panna, i profil lätt välvd. Medellång näsa, bred samt lätt inbuktad vid näsroten. Välutvecklade kinder, höga kindben något vikande haka.

Öron

Öronen är medelstora i storlek, breda och öppna vid basen, aningen framåtlutande, rundade öronspetsar. Långt hår inuti öronen. Lodjurstofsar är önskvärda

Ögon

Ögonen är stora och lätt ovala, något snedställda, sitter brett isär. Alla färger är godkända.

Nacke

Kort, kraftig.

Kropp

Kroppen ger i proportion ett rektangulärt utseende. Benen är medium höga och formar rektangeln med kroppen. Kraftig benstomme och muskulös katt. Bred bröstkorg.

Tassar

Stora runda tassar med hårtofsar mellan tårna.

Svans

Svansen ska vara lång och tjock med rundad svanstipp.

Päls

Pälsen är något helt annan än vad vi i dag har på andra katter i semilånghårs gruppen, som denna ras tillhör. Pälsen på den sibiriska katten känns lite halvsträv. Mycket tät päls som ej får ligga tätt intill kroppen Semilång till lång päls, vattenavstötande täckhår, mycket underull. Pälsen är längst i kragen, på bröstet och på låren. Pälsen är betydligt längre på sidorna än på ryggen.

Färger

Färgteckningen kan ofta vara ett typiskt randigt mönster på ryggen och sidorna, ibland ett tydligt M i pannan. Alla traditionella färger och färgkombinationer tillåtna utom , choklad och lilafärgade. Alla färgvarianter är godkända i Ryssland.

Det finns också en maskfärgad (colourpoint) systerras med blåa ögon, som heter Neva Masquerade. Den är just accepterad i FIFe.

Felaktigheter

Rak profil. Smal eller spetsig nos. Mandelformade ögon. Mycket långa ben.

Karaktärsdrag

Sibirien är ganska livlig och kan vara mycket aktiv. Den har en stark personlighet och karaktär, men är ändå vänlig mot andra katter. Den är lekfull och kommer bra överens med barn. Den är tillgiven och mycket fäst vid sin ägare.

Den behöver sällskap och vill gärna vara mitt i allt, man får akta så man inte trampar på den eftersom katten hela tiden vill vara där man är.

Denna vattenälskande katt är en duktig klättrare och utomordentlig hoppare. Den behöver utrymme för att må bra, och kunna aktivera sig genom att hoppa och klättra, klösträd är att rekommendera.

Den är inte fullvuxen förrän vid fem års ålder. Den är lättskött, borstning en till två gånger i veckan räcker.